Zupa cebulowa kojarzy się z Francją i tam też właśnie obecna wersja zupy cebulowej została zapoczątkowana w XVIII wieku.
Podstawą zupy cebulowej jest mięsny wywar i karmelizowana cebula. Zupę podaje się zapiekaną w kokilkach z grzankami i serem.
Kiedy w grudniu odwiedziłam Francję skosztowałam tam oczywiście tradycyjnej zupy cebulowej, takiej jaką jedzą Francuzi. Ujął mnie zarówno jej smak jak i prostota. Po powrocie do domu ugotowałam moją wersję tejże zupy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę cebulową.
- 80 dkg białej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 liść laurowy
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 pełna łyżeczka mąki pszennej
- pieprz
- 1 łyżeczka soli
- 20 dkg sera Gruyere
- bagietka
Jak zrobić zupę cebulową.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pokrojoną włożyć do garnka i dodać masło oraz suszony tymianek. Smażyć na małym ogniu przez pół godziny cały czas mieszając. Cebula nie może się przypalić, ma zmięknąć.
Po pół godziny do cebuli dodać brązowy cukier, liść laurowy i smażyć dalej do momentu, w którym cebula zaczyna się karmelizować. Powinna zrobić się lekko brązowa.
Do karmelizowanej cebuli wsypać mąkę, wymieszać i smażyć razem przez 30 sekund. Następnie powoli dodać bulion warzywny. Zupę posolić, doprawić do smaku pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu przez kolejne 40 minut minut.
Bagietkę pokroić na cienkie kromki. Każdą z kromek lekko utostować. Ser Gruyere zetrzeć na tarce. Na kromkach ułożyć tarty ser.
Zupę wlać do kokilek. Na wierzchu każdej zupy ułożyć bagietkę z serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 10-15 minut. Ser powinien się stopić a całość lekko zapiec.
Ostrożnie wyjąć gorącą zupę z piekarnika. Podawać od razu.

Warto wiedzieć robiąc zupę cebulową.
W tradycyjnej francuskiej zupie cebulowej znajduje się wywar z mięsa. Jest to na przykład wywar z kurczaka, z mięsa wołowego czy mieszanki mięs. Ja sięgnęłam po wywar warzywny. Użyć można także po prostu wody.
Nie dodajcie za dużo grzanek, 1-2 wystarczą. Grzanki nie powinny całkowicie przykryć zupy.
Jaką cebulę użyć do zupy cebulowej? Możecie sięgnąć po białą (słodką), żółtą a nawet i czerwoną cebulę. Ja zrobiłam zupę na białej cebuli. Jest ona bardzo delikatna w smaku i szybciej się karmelizuje.
Pod koniec smażenia cebuli możecie również dodać alkohol. Sherry, koniak lub białe wino. Jeśli tak zrobicie alkohol trzeba odparować.
Lubisz zupy warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę czosnkową.
Dodaj komentarz