Puree z zielonego groszku
Puree z zielonego groszku z dodatkiem śmietanki, soku z cytryny i mięty, to prosty warzywny dodatek do mięs oraz ryb. Zachwyca ono smakiem a także prostotą wykonania. Znaleźć można je zarówno w menu wykwintnych restauracji jak i w kuchni domowej. Danie to najbardziej znane jest zapewne w kuchni angielskiej, ponieważ najpopularniejsze danie tejże kuchni czyli smażona ryba, jest zazwyczaj serwowane z frytkami i puree z groszku. W domu z puree podaję rybę, polędwiczkę, wołowinę a także pieczone warzywa. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na puree z zielonego groszku i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na puree z zielonego groszku.
- 450 g mrożonego, zielonego groszku
- 1 l wody
- 1 kostka bulionowa warzywna
- 50 g śmietanki (30%)
- mały pęczek listków świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczka soli
- 30 ml wody z gotowania groszku

Jak zrobić puree z zielonego groszku.
Do garnka wlać wodę (1 litr), wsypać mrożony groszek oraz włożyć kostkę bulionową. Zagotować, po czym od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie za pomocą sitka groszek przełożyć do miski, zalać go bardzo zimną wodą i odstawić na 10 minut. Kolejno, odlać z wody – używając sitka bądź durszlaka i dodać sól, wodę z gotowania groszku, sok z cytryny, listki mięty oraz śmietankę. Zmiksować za pomocą ręcznego miksera – miksujemy przez około minutę bądź do uzyskania w miarę kremowej konsystencji.

Warto wiedzieć robiąc puree z zielonego groszku.
Celem uzyskania bardziej kremowej konsystencji puree wystarczy całość przetrzeć przez gęste sitko.
Puree zrobić można zarówno z mrożonego jak i ze świeżego groszku. Ja najczęściej sięgam po groszek mrożony stąd też na taki właśnie groszek stawiam w tym konkretnym przepisie.
Lubisz dania z zielonym groszkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Marchewkę z groszkiem.

