Pasztet z cukinii
Kremowy pasztet z cukinii, który łatwo rozsmarowuje się na pieczywie, to wegetariańskie smarowidło na pieczywo. To danie jarskie powstaje z samych tylko warzyw, nie znajdziemy w nim dodatku mięsa ani sera. Podstawą pasztetu są pieczone warzywa a wśród nich cukinia, pomidory oraz cebula. Oprócz warzyw pieczonych w pasztecie wykorzystuję również ciecierzycę z puszki, która sprawia, iż pasztet nabiera zwartej konsystencji i po upieczeniu można go łatwo kroić. Ten warzywny pasztet jest jest znalazł na przekąskę, śniadanie i kolację. Zaserwować można go z dodatkiem pieczywa, chutney, marynowanych bądź świeżych warzyw. Jego atutem jest cena składników, z których powstaje a ta cena jest jeszcze niższa kiedy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami przydomowego ogródka warzywnego. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pasztet z cukinii i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pasztet z cukinii.
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 500 g cukinii
- 2 duże ząbki czosnku
- 200 g cebuli
- 40 g bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka „M”
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczka tartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 250 g ciecierzycy z puszki

Jak zrobić pasztet z cukinii.
Cukinię pokroić w dużą kostkę, cebulę pokroić na ćwiartki bądź na większe kawałki. Pokojoną cukinię, cebulę, pomidorki koktajlowe oraz ząbki czosnku ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopi Celsjusza na 40 minut. Upieczone warzywa wystudzić.
Do blendera wkładamy wystudzone warzywa, ciecierzycę odlaną z zalewy, jajka, bułkę tartą, przyprawy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę na pasztet wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, po czym lekko uderzamy foremką o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Foremkę z pasztetem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę i 5 minut. Upieczony pasztet studzimy i kiedy chłodny wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby można go było łatwiej pokroić.

Warto wiedzieć robiąc pasztet z cukinii.
Cukinii nie obieramy ze skórki, przed pokrojeniem jedynie dobrze ją myjemy.
W trakcie pieczenia warzywa mogą puścić dużo soku. Tego soku najlepiej jest nie dodawać do pasztetu. Jeśli to jednak zrobimy i masa na pasztet stanie się zbyt rzadka, to należy dosypać do niej nieco więcej bułki tartej.
Forma do pieczenia, której używam ma wymiary 10 na 23 centymetra.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Białą pizzę z cukinią.


Lubię ten pasztet. W tym roku niestety nie udało się go zrobić.