Przepis na pasztet z cukinii
|

Pasztet z cukinii

Kremowy pasztet z cukinii, który łatwo rozsmarowuje się na pieczywie, to wegetariańskie smarowidło na pieczywo. To danie jarskie powstaje z samych tylko warzyw, nie znajdziemy w nim dodatku mięsa ani sera. Podstawą pasztetu są pieczone warzywa a wśród nich cukinia, pomidory oraz cebula. Oprócz warzyw pieczonych w pasztecie wykorzystuję również ciecierzycę z puszki, która sprawia, iż pasztet nabiera zwartej konsystencji i po upieczeniu można go łatwo kroić. Ten warzywny pasztet jest jest znalazł na przekąskę, śniadanie i kolację. Zaserwować można go z dodatkiem pieczywa, chutney, marynowanych bądź świeżych warzyw. Jego atutem jest cena składników, z których powstaje a ta cena jest jeszcze niższa kiedy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami przydomowego ogródka warzywnego. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pasztet z cukinii i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii i warzyw

Składniki na pasztet z cukinii.

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g cukinii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 200 g cebuli
  • 40 g bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka „M”
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczka tartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 250 g ciecierzycy z puszki
Przepis na pasztet z cukinii
Pasztet warzywny

Jak zrobić pasztet z cukinii.

Cukinię pokroić w dużą kostkę, cebulę pokroić na ćwiartki bądź na większe kawałki. Pokojoną cukinię, cebulę, pomidorki koktajlowe oraz ząbki czosnku ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopi Celsjusza na 40 minut. Upieczone warzywa wystudzić.

Do blendera wkładamy wystudzone warzywa, ciecierzycę odlaną z zalewy, jajka, bułkę tartą, przyprawy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę na pasztet wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, po czym lekko uderzamy foremką o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Foremkę z pasztetem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę i 5 minut. Upieczony pasztet studzimy i kiedy chłodny wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby można go było łatwiej pokroić.

Przepis na pasztet z cukinii
Domowy pasztet z cukinii

Warto wiedzieć robiąc pasztet z cukinii.

Cukinii nie obieramy ze skórki, przed pokrojeniem jedynie dobrze ją myjemy.

W trakcie pieczenia warzywa mogą puścić dużo soku. Tego soku najlepiej jest nie dodawać do pasztetu. Jeśli to jednak zrobimy i masa na pasztet stanie się zbyt rzadka, to należy dosypać do niej nieco więcej bułki tartej.

Forma do pieczenia, której używam ma wymiary 10 na 23 centymetra.

Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Białą pizzę z cukinią.

Przepis na pasztet z cukinii
Pasztet z warzyw
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet z cukinii
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *