Nie wiem kto wymyślił tarty z cebulą i serem ale w moich oczach był to jakiś geniusz.
Jestem wielkim fanem łączenia ze sobą oryginalnych smaków. Niewątpliwie połączenie smaku cebuli ze smakiem sera do takich należy.
Do moich tart wybrałam cebulę czerwoną. Wcześniej robiłam już bułeczki z serem i cebulą. Wtedy sięgnęłam po cebulę białą i ser feta.
W sumie i jedna i druga cebula pasują do sera. Oczywiście nie używałam cebuli surowej a cebuli, którą uprzednio delikatnie podsmażyłam.
Bazą moich tart było ciasto kruche z dodatkiem sera Gouda. Do przygotowania nadzienia także sięgnęłam po tenże ser.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na tartę z serem feta i cebulą.
Nadzienie:
- 3 średniej wielkości cebule czerwone
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 15 dkg sera feta
- 2 jajka
- 5 łyżek śmietany 30%
- 5 dkg sera Gouda
Ciasto:
- 18 dkg mąki pszennej
- 7 dkg margaryny
- szczypta soli
- 3 dkg sera Gouda
- 1 łyżka śmietany
Jak zrobić mini tarty.
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz szczyptę soli. Posiekać. Kiedy składniki zaczynają się ze sobą łączyć dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser oraz łyżkę śmietany. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów (około 3-4 milimetry).
Foremki na tarty nasmarować margaryną. Każdą z foremek wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Po wyłożeniu ciasto nakłuć widelcem.
Mini tarty włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut celem podpieczenia.
W międzyczasie przygotować można nadzienie do tart.
Nadzienie do tart: cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę oraz suszony estragon. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do miski wbić jajka, roztrzepać widelcem. Dodać podsmażoną cebulę, pokruszony ser feta, sól, pieprz, tarty na tarce o średnich oczkach ser Gouda oraz śmietanę. Wymieszać.
Po 15-u minutach wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto i wypełnić je nadzieniem. Tarty ponownie włożyć do piekarnika na 30 minut.
Po upieczeniu tarty wystudzić. Najlepiej jest je serwować kiedy są jeszcze letnie.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc tarty z serem i cebulą.

Użyłam foremek na tarty o średnicy 7-u centymetrów.
Ser feta zastąpić możecie serem kozim. Ma intensywniejszy smak i fajnie łączy się przez to z czerwoną cebulą.
Możecie użyć śmietanki do zup lub śmietany 36%.
Lubisz ser feta? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą.
Dodaj komentarz