Kiszona kapusta z dodatkiem grzybów jest obowiązkowym daniem na wigilijnym stole w moim domu. Moja mama przyrządza tę kapustę co roku w Święta właśnie. Zazwyczaj robi jej większą ilość, tak abyśmy mogli delektować się jej smakiem nieco dłużej.
Do przygotowania kapusty kiszonej z grzybami potrzebna jest kiszona biała kapusta, suszone grzyby, odrobina cebuli oraz przyprawy. Ja zawsze gotuję grzyby i kapustę osobno i łączę je dopiero w momencie, kiedy i kapusta i grzyby są już miękkie.
Tę kapustę kiszoną polecam podać na kolację wigilijną. Smakuje również dobrze jajko dodatek do mięs np. schabowego czy pieczonej karkówki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kapustę kiszoną z grzybami.
- 2 dkg suszonych grzybów leśnych np. borowików
- 50 dkg kapusty kiszonej (odciśniętej z soku)
- 200 ml zimnej wody + dodatkowa woda do gotowania kapusty
- 8 dkg białej cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
Jak zrobić kapustę z grzybami.
Grzyby zalać zimną wodą (200 ml) i odstawić na co najmniej 5-6 godzin do namoczenia. Następnie namoczone grzyby włożyć do garnka wraz z wodą, w której się moczyły i ugotować do miękkości. W zależności od rodzaju użytych grzybów ich gotowanie może to zająć do godziny.
Kiszoną kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać raz w zimnej wodzie, a następnie odcisnąć. Na dużą patelnię lub do garnka włożyć masło, dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć 5 minut na średnim ogniu, po czym dodać kapustę. Kontynuować smażenie przez 2-3 minuty, następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz wywar, w którym gotowały się grzyby plus dodatkową wodę (łącznie powinno być około 180 ml płynu). Garnek przykryć pokrywką i dusić kapustę na małym ogniu do momentu, aż zmięknie. Pod koniec duszenia dodać sol, pieprz oraz miękkie grzyby.

Warto wiedzieć robiąc kapustę kiszoną z grzybami.
Ja grzyby gotowałam przez 30 minut na małym ogniu. Użyłam suszonych borowików.
Kapustę dusiłam przez dokładnie godzinę.
Jeśli kapusta, której użyjecie nie jest bardzo kwaśna nie należy jej płukać w wodzie. Jeśli kawałki kapusty są dość duże warto kapustę nieco przesiekać nożem.
Kapusta, której użyłam była kiszona z dodatkiem marchewki oraz kminku, dlatego też nie dodawałam kminku do duszenia kapusty. Jeśli chcecie możecie dodać szczyptę kminku ale nie musicie.
Szukasz przepisów na dania z kapusty kiszonej? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kapustę z fasolą.
Dodaj komentarz