Caponata to wywodzące się z Sycylii danie, którego głównym składnikiem jest bakłażan. Bakłażan połączony może być z dodatkowymi warzywami, takimi jak papryka, marchew czy ziemniaki. Danie doprawione jest oliwą z oliwek, kaparami i sosem pomidorowym. Można je serwować samo, często jest również podawane z dodatkiem orzeszków piniowych.
Potrawa ta świetnie nadaje się na przystawkę, danie główne oraz jako dodatek do innych dań. Podać można ją z krakersami, pieczywem tostowym, mięsem, ziemniakami bądź ryżem. Poniżej znajdziecie przepis na caponatę, którą przygotowałam z dodatkiem zielonych oliwek i pomidorów w puszce. Smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na caponatę.
- 60 dkg bakłażana
- 10 dkg papryki czerwonej
- 2 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z białego wina
- 10 dkg czerwonej cebuli
- 1 łyżka kaparów
- 15 sztuk dużych oliwek
- 4 dkg łodygi selera
- 40 dkg pomidorów w puszce
- mały pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżka brązowego cukru
Jak zrobić caponatę.
Bakłażana pokroić w kostkę o wielkości dwóch centymetrów, włożyć do miski, posolić 1 i 1/2 łyżeczką soli i wymieszać. Kolejno, na wierzchu ułożyć talerz, który obciążyć ciężkim przedmiotem i odstawić całość na 30 minut. Po 30-u minutach odlać powstały sok, wyłożyć kawałki bakłażana na papierowy ręcznik i osuszyć.
Na dużą patelnię wlać 4-y łyżki oliwy, rozgrzać, włożyć kawałki bakłażana i smażyć przez 8 minut. Usmażonego bakłażana wyjąć na talerz. Na patelnię wlać 2-e łyżki oliwy, dodać drobno pokrojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 7 minut, pod koniec smażenia dodać brązowy cukier.
Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z sosem) i smażyć przez 7-8 minut, po czym dodać drobno krojonego selera, paprykę, usmażonego bakłażana, całe oliwki, ocet, 1/2 łyżeczkę soli oraz kapary. Smażyć przez 6-7 minut. Na samym końcu podać drobno krojoną świeżą bazylię. Gotowe danie odstawić na co najmniej dwie godziny zanim będzie podane.

Warto wiedzieć robiąc caponatę.
Gorycz z bakłażana usuwamy poprzez jego nasolenie i odstawienie na kilka minut.
Użyłam włoskich pomidorów w puszce. Pomidory w puszce zastąpić można świeżymi pomidorami.
Kawałki bakłażana, które podsmażamy powinny na patelni smażyć się w małych odstępach od siebie. Jeśli patelnia jest zbyt mała najlepiej jest smażyć bakłażana w mniejszych ilościach a nie całego na raz.
Szukasz przepisów na dania z bakłażana? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Krem z bakłażana.
Dodaj komentarz