Tym razem mam dla Was przepis na tort jeżynowy, który jest niezwykle łatwy do zrobienia. Podstawą tortu jeżynowego jest intensywnie kakaowy, pełen aromatu biszkopt, który przełożyłam kremem budyniowym z dodatkiem jeżyn. Wierzch tortu udekorowałam kremem i świeżymi jeżynami. Tego typu ciasta robię od czasu do czasu, zazwyczaj wtedy kiedy mam ku temu jakąś okazję typu urodziny. Tym razem tort jeżynowy powstał bez okazji, głównie dlatego, iż udało mi się kupić sporą ilość bardzo słodkich, pysznych świeżych jeżyn. Jeżyny idealnie sprawdziły się w kremie jak i w dekoracji gotowego już tortu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tort jeżynowy.
Biszkopt kakaowy:
- 20 dkg mąki pszennej
- 2 dkg ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 18 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- 5 dużych jajek
Krem jeżynowy:
- 20 dkg świeżych jeżyn
- 2 budynie śmietankowe (80 gr)
- 12 dkg cukru kryształu
- 500 ml mleka
- 25 dkg miękkiego masła
Poncz:
- 100 ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- świeże jeżyny do dekoracji

Jak zrobić tort jeżynowy.
Biszkopt kakaowy jak zrobić.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder. Ubijać do momentu, aż powstanie puszysta masa o niemalże białej konsystencji. Powinno to zająć około 5 minut. Następnie dodać olej, kontynuując ubijanie przez kilka sekund. Mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko, po czym dodać dużymi partiami do ubitych jajek. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 50 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić a następnie przekroić wzdłuż dwa razy, tak aby powstały trzy w miarę równe części.
Krem jeżynowy jak zrobić.
Świeże jeżyny wypłukać, osuszyć, zmiksować i przelać przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Puree jeżynowe wlać do garnka, dodać cukier kryształ i 300 ml mleka. Zagotować. W kubku wymieszać proszek budyniowy wraz z 200 ml mleka. Kiedy płyn w garnku zaczyna się gotować, zalać budyń z kubka. Mieszając nieustannie gotować na średnim ogniu przez 2 minuty, od momentu ponownego zagotowania się całości. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Do miski włożyć miękkie masło, utrzeć na puszystą i kremową konsystencję. Do utartego masła małymi partiami dodać zimny budyń, cały czas ucierając. Jeśli w kremie powstaną grudki, warto cały krem przetrzeć przez gęste sitko.
Poncz do tortu jak zrobić.
Do kubka wlać wodę, sok z cytryny i cukier puder. Wymieszać.
Złożenie tortu.
Każdy blat biszkoptowy dokładnie nasączyć przygotowanym ponczem. Do formy, w której piekło się ciasto włożyć pierwszy blat biszkoptu i pokryć go 1/3 kremu jeżynowego. Na kremie ułożyć drugi blat biszkoptowy, który również pokryć 1/3 kremu, na którym ułożyć ostatni blat ciasta. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aby masa nieco stężała. Kolejno, lekko schłodzony tort wyjąć z lodówki i udekorować ostatnią, 1/3 częścią kremu jeżynowego. Po wierzchu tort dodatkowo udekorować świeżymi jeżynami. Tak przygotowany tort wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc tort jeżynowy.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania biszkoptu kakaowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 20-u centymetrów.
Budyń połączyć można z masłem również w momencie, w którym budyń jest gorący, zaraz po jego zdjęciu z ognia. Jeśli tak zrobimy, całość należy wystudzić i kiedy zimna, utrzeć za pomocą robota ręcznego lub kuchennego, aby krem nabrał lekkości i stał się bardziej kremowy.
Szukasz przepisów na torty z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tort truskawkowy.

Dodaj komentarz