Stollen – świąteczny słodki chleb niemiecki
Stollen to słodki chleb niemiecki, tradycyjnie podawany w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest on niesamowicie aromatyczny, wilgotny i rozpływa się w ustach. W wypieku tym zabraknąć nie może dużej ilości owoców kandyzowanych, rodzynek, migdałów a także marcepanu. Słodkie ciasta i chleby z rodzynkami są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia w wielu krajach. W Anglii jest to Christmas pudding, w Polsce kutia oraz drożdżówki, we Włoszech Panettone natomiast w Niemczech jest to właśnie stollen. Przygotowanie tego słodkiego chlebka zajmuje sporo czasu, jak to zresztą na wypieki drożdżowy przystało, lecz efekt końcowy jest tego wart, albowiem smak tego wypieku jest wyśmienity. Zachęcam Was zatem do sięgnięcia po poniższy przepis na stollen i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na stollen.
- 350 mąki pszennej chlebowej + ekstra
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g marcepanu
- 7 g drożdży instant
- 50 g migdałów blanszowanych
- 100 g wiśni kandyzowanych
- 1/4 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczka mielonej gwiazdy anyżowej
- 80 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczka mielonych goździków
- 100 g cukru pudru
- 100 g kandyzowanej skórki owocowej
- 300 ml soku jabłkowego
- 100 g rodzynek
- 1 jajko M
- 1/2 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 140 g letniego mleka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 30 g topionego masła

Jak zrobić stollen.
Do miseczki wlać letnie mleko, dodać łyżkę cukru pudru oraz drożdże instant. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzącym sokiem jabłkowym i odstawić na godzinę. Po tym czasie wylać na sitko i odsączyć z nadmiaru soku.
Do miski miksera planetarnego wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, przyprawy, sól, wlać ekstrakt waniliowy oraz wyrośnięte drożdże, dodać otartą skórkę z cytryny i jajko, po czym wyrabiać przez minutę. Po tym czasie dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1,5 pół godziny. Kolejno, dodać migdały blanszowane, kandyzowaną skórkę owocową, wiśnie kandyzowane oraz rodzynki. Wyrabiać przez minutę.
Miękki marcepan podzielić na dwie kulki, po czym każdą z nich uformować w wałek o długości 30 centymetrów.
Blat kuchenny lekko podsypać mąką, na którą wyłożyć ciasto drożdżowe i je również oprószyć mąką, delikatnie wyrobić, po czym podzielić na dwie części. Każdą z tych części rozwałkować na wielkość 25 na 35 centymetra i na brzegu jednego z dłuższych boków ułożyć marcepan. Ciasto zwinąć ku środkowi, starając się zakryć ciastem także boki marcepanu – ciasto zwijamy ku środkowi z obu brzegów, najpierw od strony tego z marcepanem a potem tego pustego. Oba brzegi ciasta spotkają się na środku i w tym momencie część z marcepanem należy lekko założyć na pustą część ciasta.
Stollen ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp pomiędzy każdą ze sztuk. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty stollen posmarować jajkiem a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piec przez 30 minut. Upieczone chlebki wyjąć z piekarnika, odczekać dwie minuty, po czym każdy intensywnie posmarować płynnym masłem i oprószyć cukrem pudrem. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Warto wiedzieć robiąc stollen.
Owoców kandyzowanych nie zalewam sokiem jabłkowym ponieważ te, których na ogół używam są wystarczająco miękkie. Jeśli użyjecie suchych, twardych owoców kandyzowanych, to tak jak to się ma w przypadku rodzynek, je również zalejcie sokiem jabłkowym.
Stollen przechowywać można przez około dwa tygodnie w chłodnym miejscu. Wystarczy szczelnie owinąć go papierem do pieczenia bądź dowolnym papierem i obwiązać grubą nitką. Tak spakowany stollen jest także fajnym prezentem na Święta.
W tym przepisie wykorzystać można kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę z limonki bądź mieszankę kilku skórek owocowych.
Lubisz wypieki z bakaliami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Panettone.

