Pączki rosyjskie to słodkie, drożdżowe pyszności smażone na oleju. Kształtem przypominają nasze oponki, gdyż pośrodku mają dziurkę. Tych pączków nie wypełnia się nadzieniem są za to bardzo intensywnie posypane po wierzchu cukrem pudrem. Pączki te są niezwykle lekkie i mięciutkie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pączki rosyjskie.
- 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1,5 dkg świeżych drożdży
- 5 dkg cukru pudru + odrobina do oprószenia pączków
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 5 dkg masła bez soli
- 125 ml letniej wody lekko gazowanej
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić pączki rosyjskie.
Mąkę przesiać przez sitko i wsypać do garnka. W miseczce wymieszać drożdże z 1 łyżką cukru pudru, 1 łyżką mąki i połową wody. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić.
Do przesianej w garnku mąki dodać sól, wodę, jajko, płynne masło, cukier puder oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez 8 minut. Po 8-u minutach garnek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto jest dość luźne, tak powinno być. Nie należy dodawać dodatkowej mąki. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Rozwałkować na grubość 1-ego centymetra. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 7-u centymetrów. W środku każdego kółka palcami robić dziurkę, którą lekko rozciągać. Pączki odkładać do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do szerokiego garnka wlać olej, rozgrzać. Kiedy olej jest gorący zmniejszyć ogień na średni i wkładać pączki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki wykładać na papierowy ręcznik do osączenia. Zimne już pączki intensywnie posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc pączki rosyjskie.
Pączki wkładając na olej odwracamy. Wierzch pączka jak pierwszy ląduje w oleju.
Jeśli nie macie wody lekko gazowanej użyjcie wody bez gazu.
Z podanych proporcji wyszło mi 14 pączków.
Szukasz przepisów na pączki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na tradycyjne Pączki.
Dodaj komentarz