Domowa masa makowa to idealny dodatek do ciast oraz wypieków drożdżowych. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a do tego dość szybkie i mało pracochłonne. Ta masa makowa na pewno sprawdzi się w świątecznych wypiekach takich jak rolada drożdżowa, bułeczki z makiem, makowiec oraz wielu innych.
Przygotowanie masy makowej należy zacząć od ugotowania maku. Jest to suchy mak niebieski w ziarnach, które to wsypujemy do garnka, zalewamy wodą bądź mlekiem i gotujemy przez kilkanaście minut na małym ogniu. W trakcie gotowania mak traci gorycz i staje się wilgotny, przez co łatwo można go zmielić w maszynce.
Wraz z makiem przez maszynkę przepuszczamy także orzechy włoskie oraz płatki migdałów, po czym łączymy całość z płynnym masłem, miodem, cukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową. Zachęcam Was do przygotowania domowej masy makowej, a poniżej zostawiam Wam na nią przepis. Myślę, iż sprawdzi się jak znalazł w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na masę makową.
- 50 dkg suchego maku niebieskiego
- 1,2 l wody lub mleka
- 10 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg płatków migdałów
- 10 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg masła
- 10 dkg miodu
- 10 dkg cukru kryształu
Jak zrobić masę makową.
Do garnka wyspać mak, zalać mlekiem, zagotować i od tego momentu gotować na małym ogniu przez 20 minut. Gotujący się mak od czasu do czasu należy przemieszać. Ugotowany mak wylać na gęste sitko, po czym odstawić na jakiś czas do wystygnięcia.
Zimny mak wraz z płatkami migdałów oraz orzechami włoskimi przepuścić dwa razy przez gęste sitko w maszynce do mielenia.
W garnku rozpuścić miód wraz z cukrem oraz masłem. Kiedy płynne, przelać do dużej miski, do której dodać przemielony mak, rodzynki, a także pokrojoną w kostkę kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc masę makową.
Jako dodatków do masy makowej użyć można również suszonych moreli, suszonej żurawiny oraz suszonych śliwek. Orzechy włoskie zastąpić można orzechami pekan, a zamiast płatków migdałowych sięgnąć po całe migdały.
Aromatu masie makowej nadać można poprzez dodanie do niej kilku kropelek olejku migdałowego lub olejku pomarańczowego.
Z podanych ilości składników wychodzi spora ilość masy makowej. Jest to łącznie około 1,6 kg.
Przygotowaną w ten sposób masę makową można mrozić. Zimną masę należy umieścić w plastikowym, szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do zamrażalnika. W zamrażalniku masę makową trzymać można przez około trzy miesiące.
Lubisz ciasta z makiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makową panienkę z wiśniami.


Robię podobną masę do strucli makowej, zawsze na Wigilię. 🙂