Do przełożenia ciast i tortów wykorzystuję głównie dwa rodzaje kremów: kremy na budyniu i kremy na serku mascarpone. Kremy na budyniu powstają poprzez połączenie zimnego budyniu z miękkim masłem oraz cukrem, który bardzo często dodaję już na etapie gotowania budyniu. Drugi rodzaj kremów to te, których podstawą jest mascarpone i łączę go zazwyczaj z ciemną lub białą czekoladą, bitą śmietaną lub puree owocowym.
Poniższy przepis na krem pomarańczowy bazuje na świeżo wyciskanym soku z pomarańczy, który jest podstawą budyniu wykorzystanego w tymże kremie. Ten krem pomarańczowy sprawdzi się do przełożenia ciast wewnątrz ale również do ich obłożenia na zewnątrz. Krem nie jest bardzo słodki i ma lekko cierpki, cytrusowy smak.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krem pomarańczowy.
- 2 duże żółtka
- 600 ml soku pomarańczowego
- 8 dkg budyniu śmietankowego w proszku
- 12 dkg cukru kryształu
- 20 dkg miękkiego masła bez soli
Jak zrobić krem pomarańczowy.
Połowę soku pomarańczowego wlać do garnka, dodać cukier kryształ i zagotować. W kubku wymieszać pozostałą połowę soku wraz z żółtkami i proszkiem budyniowym. Kiedy sok w garnku zaczyna się gotować zalać budyń z kubka. Mieszając nieustannie gotować na średnim ogniu przez 4-5 minut. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło włożyć do miski i za pomocą robota kuchennego utrzeć na miękką, kremową konsystencję. Kiedy masło jest już dobrze roztarte, małymi partiami dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Gotowy krem pomarańczowy przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc krem pomarańczowy.
Do przygotowania kremu pomarańczowego należy koniecznie sięgnąć po świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Taki sok można przygotować samemu w domu lub kupić w sklepie. Odradzam używanie soku z kartonu, gdyż nie ma on za wiele wspólnego z prawdziwym sokiem z pomarańczy.
Budyń należy gotować na średnim ogniu z tendencją do małego przez kilka minut po to, aby całkowicie ugotować mąkę, która znajduje się w proszku budyniowym.
Jeśli pomimo ucierania w masie nadal będą grudki, możecie ją przetrzeć przez gęste sitko. Ja tak robię w przypadku każdej masy na budyniu kiedy zależy mi na tym, aby była jak najdelikatniejsza.
Ten krem pomarańczowy jest idealny do przełożenia ciast, tortów, ciasteczek.
Szukasz przepisów na ciasta z pomarańczą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Piankę kawową w pucharku.






Dodaj komentarz