Ostatni przepis na drożdżówki zamieściłam na blogu już jakiś czas temu, dlatego poprawiam się i poniżej zapraszam na drożdżówki ze śliwkami. Te drożdżowe bułeczki piekłam w ubiegły piątek, zaraz po tym jak zakupiłam w sklepie śliwki. Zdecydowałam się na przygotowanie dość sporych rozmiarów bułek, które po upieczeniu udekorowałam lukrem. Jeśli ktoś nie przepada za lukrem, to bułeczki oprószyć można cukrem pudrem bądź przed upieczeniem posypać kruszonką.
Pracę nad drożdżówkami zaczynam od rozpuszczenia drożdży w mleku, przesiania mąki oraz cukru pudru do miski. W momencie, w którym drożdże mi wyrastają, rozpuszczam sobie masło w mikrofali i oczyszczam śliwki. Śliwki najpierw myję, potem osuszam na durszlaku, albo za pomocą papierowego ręcznika i usuwam pestki. Kiedy drożdże są już gotowe łączę ze sobą wszystkie składniki i wyrabiam ciasto. Teraz zaczyna się czas oczekiwania, gdyż wyrobione ciasto musi sobie wyrosnąć przez co najmniej godzinę. To jak szybko wyrośnie nam ciasto drożdżowe zależy oczywiście od temperatury. Z wyrośniętego ciasta formuję drożdżówki, które również odstawiam do wyrośnięcia. Czas wyrastania drożdżówek jest zdecydowanie krótszy, aniżeli czas wyrastania ciasta i jest to pomiędzy 20-25 minut.
Wyrośnięte drożdżówki trafiają do piekarnika na nieco ponad 25 minut. Czas pieczenia drożdżówek zależy tak naprawdę od naszego piekarnika. Ja moje drożdżówki piekę z opcją pieczenia góra dół i w moim piekarniku jest to średnio 25 minut. Upieczone drożdżówki skrapiam lukrem, który robię z połączenia cukru pudru z gorącą wodą. Drożdżówki ze śliwkami to pyszny wypiek, który podać polecam na śniadanie lub kolację. Poniżej zostawiam przepis na drożdżówki ze śliwkami i zachęcam do ich wypróbowania.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na drożdżówki ze śliwkami.
- 45 dkg mąki pszennej
- 1 jajko “M”
- 1 żółtko
- 8 dkg masła
- 10 dkg cukru pudru
- 200 ml mleka
- 7 gr suchych drożdży
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Lukier:
- 20 dkg cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- 8 dużych śliwek
- 1 jajko
Jak zrobić drożdżówki ze śliwkami.
Do miseczki wlać letnie mleko, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut.
W dużej misce połączyć przesianą przez sitko mąkę, jajko, żółtko, wyrośnięte drożdże, cukier waniliowy oraz cukier puder. Wyrabiać 2-3 minuty, po czym dodać płynne masło i kontynuować wyrabianie przez kolejnych 6-7 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny i podzielić na osiem części. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości 30-u centymetrów, którego końce połączyć ze sobą. Kolejno, przełożyć jedną stronę powstałego z ciasta koła na drugą, tak aby nadać mu kształt ósemki. W powstałe “brzuszki” ósemki włożyć śliwki, po czym ułożyć bułki na blaszce do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Bułki piec 25-28 minut. Upieczone bułeczki ze śliwkami wystudzić.
Do miski wsypać cukier puder i dodać gorącą wodę. Ucierać przez 10 minut, najlepiej za pomocą miksera. Gotowym lukrem dokładnie skropić zimne drożdżówki.

Warto wiedzieć robiąc drożdżówki ze śliwkami.
Suche drożdże zastąpić można świeżymi. Należy wtedy dodać 20 g świeżych drożdży.
Wodę w lukrze zastąpić można sokiem z cytryny.
Na Instagramie dodałam kilka zdjęć z procesu formowania drożdżówek.
Te drożdżówki są dość sporego rozmiaru, gdyż dodaję do nich całą śliwkę przekrojoną na pół. Jeśli chcecie uzyskać mniejsze drożdżówki, a większą ich ilość formujecie z ciasta wałki o długości 15-u centymetrów i nie skręcajcie ich. W jedno kółko z ciasta włożycie wtedy jedną połowę śliwki.
Lubisz ciasta ze śliwkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na ciasto Pijana śliwka.


Dodaj komentarz