Ciasta owocowe są jednymi z łatwiejszych i smaczniejszych ciast, które można upiec. Dzięki dodatkowi owoców mogą mieć różny smak. Wszystko zależy bowiem od tego po jakie owoce w danym momencie sięgniemy.
Moje ciasta owocowe najczęściej mają w sobie dodatek moreli, truskawek, śliwek, wiśni czy jabłek. W dużej mierze stawiam na owoce sezonowe i owoce ogólnie dostępne. Znacznie częściej sięgam po owoce egzotyczne. Takim owocem egzotycznym właśnie jest dla mnie chociażby ananas.
Oczywiście ananas z puszki to standard. Świeży ananas nie koniecznie. Pomimo tego, iż jest on bez problemu do kupienia w sklepie jakoś nie króluje on zbyt często u mnie w domu. Chyba w znacznej mierze dlatego, iż nie zawsze jestem w stanie zjeść cały owoc nawet nie na raz a w kilka dni. Dlatego w cieście jak dla mnie ananas odnalazł się wyśmienicie. Zostało mi nawet kilka krążków, które nie wykorzystałam do ciasta i te krążki zjadłam ze smakiem na świeżo.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto z ananasem.
- 1 świeży ananas
- 4 jajka
- 7 dkg cukru kryształu
- 7 dkg brązowego cukru jasnego
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania ciasta
Jak zrobić ciasto ananasowe.
Do miski wsypać cukier kryształ, cukier brązowy oraz dodać jajka. Utrzeć na puszystą, niemalże białą masę.
Do utartych jajek i cukru dodać stopniowo olej, następnie mleko, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać.
Ananasa obrać, wyciąć środek i pokroić na około 0,5 centymetrowe plastry.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na wierzchu którego ułożyć plastry ananasa, jeden koło drugiego.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Upieczone ciasto po wierzchu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc ciasto z ananasem.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 25 na 30 centymetrów.
Wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Ananas, po który sięgnęłam był bardzo dojrzały, soczysty, słodki i dość duży.
Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ucierane ciasto czereśniowe.
Dodaj komentarz