Ciasto truskawkowe z bezą to jedno z tych ciast, któremu nikt się nie oprze.

Wykonanie tego ciasta jest proste i nie powinno sprawić problemów nawet tym, którzy nie mają większego doświadczenia w pieczeniu. Podstawą ciasta truskawkowego z bezą jest puszysty biszkopt, który przy pomocy kremu i galaretki połączyłam z chrupiącą bezą. Ciasto truskawkowe polecam piec w sezonie truskawkowym, gdyż wtedy truskawki dojrzewające na słońcu smakują najlepiej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto truskawkowe z bezą.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru (szklanka = 250 ml)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Krem maślany:
- 20 dkg masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
- 2 żółtka
Nadzienie truskawkowe:
- 40 dkg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Jak zrobić ciasto truskawkowe z bezą.
Biszkopt: do miski wbij białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodaj cukier puder, cały czas ubijając. W osobnej miseczce wymieszaj żółtka, z proszkiem do pieczenia, octem i wodą. Kolejno, do ubitych białek małymi porcjami wmieszaj na przemian przesianą mąkę i żółtka. Gotowe ciasto delikatnie przełóż do formy do pieczenia, którą wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Biszkopt piec przez 35 minut.
Beza jak zrobić? białka ubij na sztywno wraz szczyptą soli i gotowe, zacznij stopniowo dodawać cukier puder. Pod koniec ubijania dodaj ocet. Ubite białka dokładnie rozprowadź w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 90 stopni Celsjusza.
Krem maślany jak zrobić? masło utrzyj z cukrem pudrem na masę o puszystej konsystencji. Do tak przygotowanej masy dodaj stopniowo żółtka, a po nich sok z limonki, ucierając nieprzerwalnie.
Nadzienie truskawkowe przygotowanie: truskawki pokrój na kawałki, przełóż do garnka, dodaj galaretkę truskawkową i podgrzewaj mieszając. Galaretka powinna całkowicie się rozpuścić. Wystudź.
Złożenie ciasta: biszkopt jak i bezę po upieczeniu wystudź.
Biszkopt przekrój raz wzdłuż. Posmaruj pierwszy placek biszkoptowy tężejącym nadzieniem truskawkowym. Przykryj pozostałym plackiem, na którym ułóż masę maślaną. Na wierzchu masy połóż bezę. Ciasto truskawkowe z bezą udekorować można cukrem pudrem i truskawkami.
Warto wiedzieć robiąc ciasto truskawkowe z bezą.
Z wystudzonego biszkoptu warto jest odkroić jego górną warstwę, gdyż jest ona lekko klejąca.
Bezę po upieczeniu najlepiej pozostawić w piekarniku, do momentu wystygnięcia piekarnika. Będzie ona wtedy bardziej chrupiąca.
Forma, której użyłam do upieczenia ciasta ma średnicę 20-u centymetrów i jest okrągła. Biszkopt upiec można w dowolnej wielkości formie. W takim wypadku należy tylko pamiętać, iż jeśli używamy większej formy ciasto będzie niższe. Wtedy należałoby zwiększyć proporcje składników, z których je robimy.
Lubisz truskawki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Szybki torcik z truskawkami

Ładnie 🙂
Beza dodaje pewnie wyjątkowego smaku ,fajnie wygląda jako dodatek do ciasta 🙂 Pozdrawiam
Pysznie wygląda!!!
Cudne ciasto!Będę zaglądać!
http://blueberryhome-inspiracje.blogspot.com/