Ciasto Łabędzi Puch to połączenie puszystego biszkoptu z kremem kokosowym oraz dżemem. Po wierzchu ciasto udekorowane jest słodką posypką kokosową. Przypadnie ono do gustu wszystkim tym, którzy lubią słodkie ciasta z wiórkami kokosowymi. Słodki smak ciasta przełamuje dodatek dżemu z czarnej porzeczki, bez niego ciasto byłoby mdłe i zbyt słodkie.
Przygotowanie ciasta zaczynam od upieczenia biszkoptu. Jest to prosty biszkopt na bazie jajek, cukru oraz dwóch mąk: pszennej oraz ziemniaczanej. Ciasto biszkoptowe robię przy pomocy robota planetarnego, ale można je zrobić używając robota ręcznego lub ubijaka. Upieczony biszkopt studzę, skrapiam nasączeniem z wody, soku z cytryny i cukru pudru. Nasączenie przygotować można także z lekko parzonej herbaty.
Jednym z ważniejszych elementów tego ciasta jest krem. Jest to dość nietypowy krem kokosowy, albowiem do jego przygotowania wykorzystuję bułki kajzerki. Bułki najpierw kroję, moczę w mleku, miksuję, a dopiero później wykorzystuję do ugotowania masy na krem. Do masy dodaję również cukier oraz wiórki kokosowe. Ugotowaną masę studzę, a kiedy zimna łączę z miękkim masłem. Ostatnim elementem ciasta, który wymaga przygotowania jest posypka. Robię ją poprzez uprażenie wiórków kokosowych z cukrem i odrobiną masła. Kiedy wszystko mam już gotowe, składam wszystkie elementy ciasta w całość. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki, koniecznie na kilka godzin, gdyż krem powinien bardzo dobrze stężeć.
Kokosowe ciasto Łabędzi Puch sprawdza się podane na deser lub jako ciasto zaserwowane na słodkim stole. Ja ostatnio zrobiłam je na urodziny babci i świetnie sprawdziło się jako tort urodzinowy. Wbiliśmy w nie kilka świeczek i całość prezentowała się super. Wszyscy byli także pod wrażeniem smaku ciasta, a co niektórzy nie zaprzestali na jednej jego porcji 🙂 Zachęcam was do upieczenia tego ciasta, a poniżej zostawiam wam przepis na ciasto Łabędzi Puch.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Łabędzi Puch.
Biszkopt:
- 5 jajek “L”
- 17 dkg cukru kryształu
- 10 dkg mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie biszkoptu:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml wody
Krem kokosowy:
- 2 czerstwe bułki kajzerki (12 dkg łącznie)
- 10 dkg cukru kryształu
- 10 dkg wiórków kokosowych
- 20 dkg masła
- 750 ml mleka (2,8%)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Posypka kokosowa:
- 10 dkg wiórków kokosowych
- 1 pełna łyżka masła
- 6 dkg cukru kryształu
Dodatkowo:
- 45 dkg dżemu z czarnej porzeczki (1 duży słoiczek)

Jak zrobić ciasto Łabędzi Puch.
Przygotowanie biszkoptu.
Białka oddzielić od żółtek, przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na bardzo dobrze spienioną, niemalże sztywną pianę. Kolejno, małymi porcjami dodać cukier kryształ, cały czas ubijając. Białka wraz z cukrem ubijać przez kilka minut, do ich dokładnego połączenia się. Następnie dodać po jednym żółtku ubijając na mniejszych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki wraz z proszkiem, nie dodając całości na raz, a mniejszymi porcjami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe i dokładnie wyrównać szpatułką. Ciasto biszkoptowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut, bądź do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół.
Nasączenie, posypka kokosowa oraz krem kokosowy – przygotowanie.
W kubeczku połączyć sok z cytryny wraz z cukrem pudrem oraz wodą.
Na patelnię wsypać cukier, dodać masło i wiórki kokosowe. Często mieszając prażyć na bardzo małym ogniu do momentu, w którym wiórki kokosowe uzyskają lekko złotawy kolor. Wystudzić.
Bułki kajzerki pokroić w dużą kostkę, włożyć do miski, zalać 500 ml i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zmiksować. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier, ekstrakt waniliowy i dobrze podgrzać. Następnie wlać zmiksowane z mlekiem bułki oraz wsypać wiórki kokosowe. Zagotować i gotować przez 4-5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć na puszystą i kremową konsystencję. Do utartego masła małymi porcjami dodać masę z garnka, cały czas ucierając.
Złożenie ciasta Łabędzi Puch.
Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w blaszce do pieczenia, w której pieczony był biszkopt. Skropić połową nasączenia, po czym równomiernie rozprowadzić na tejże połowie dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć połowę masy kokosowej, wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Biszkopt skropić pozostałym nasączeniem, pokryć pozostałą masą i posypać posypką kokosową. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Łabędzi Puch.
Jajka użyte do przygotowania ciasta biszkoptowego powinny mieć temperaturę pokojową. Biszkopt piekłam w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 24 na 32 centymetra.
Dżem z czarnej porzeczki zastąpić można dżemem z czarnego bzu bądź dżemem malinowym.
Bułki kajzerki zastąpić można sucharami.
Lubisz ciasta z dżemem porzeczkowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Porzeczkowiec.


Wspaniałe ciasto, pyszne, delikatne, a do tego pięknie wygląda. 🙂