To kruche ciasto jabłkowe jest jednym z lepszych jakie jadłam.

Jabłka są zdrowe i smaczne. Sprawdzają się rewelacyjnie jedzone na świeżo jak i w formie pieczonej czy gotowanej.
Najbardziej tradycyjne ciasto w Polsce to z pewnością szarlotka i to właśnie na taka a`la szarlotkę jest dzisiejszy przepis.
Myślę, że nawet tym, którzy w kuchni nie są orłami to ciasto jabłkowe wyjdzie świetnie 😉 Trzymam kciuki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kruche ciasto jabłkowe.
Kruche ciasto:
- 25 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 15 dkg margaryny bądź masła
- 1 łyżka smalcu
Nadzienie:
- 1 kg jabłek (dowolny rodzaj byle nie były zbyt miękkie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Jak zrobić ciasto jabłkowe.
Jak zrobić kruche ciasto? Na stolnicę sypiemy mąkę, cukier, proszek, sodę oraz zimne, pokrojone w kostkę masło wraz ze smalcem. Siekamy wszystkie składniki.
Gdy składniki zaczynają przypominać jednolitą całość dodajemy do nich śmietanę, roztrzepane jako wraz z żółtkiem i delikatnie wyrabiamy.
Może się zdarzyć, iż ciasto będzie lepkie ale wtedy wystarczy je tylko delikatnie podsypać mąką. Całość wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka kroimy w kostkę wielkości 1 centymetra. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier wraz z cynamonem. Podsmażamy na małym ogniu przez około 15 minut. Przed wyłożeniem na ciasto lekko schładzamy.
Zimne ciasto kruche wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie równe części, wałkujemy. Grubość nie powinna przekraczać 0,5 centymetra. Pierwszą część wykładamy na formę do pieczenia ( ja użyłam okrągłej formy do tart o średnicy 20 centymetrów), widelcem robimy kilka dziurek w cieście. Na ciasto dajemy nasze schłodzone jabłka, przykrywamy pozostałą częścią ciasta, którą też dziurkujemy widelcem.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Warto wiedzieć robiąc ciasto jabłkowe.

Jeśli chodzi o wybór jabłek, ja osobiście używam wszystkich, które w danym momencie mam w domu. Pamiętajmy, iż jeżeli użyjemy dość kwaśnych jabłek wtedy należałoby zwiększyć ilość cukru.
Zamiast jabłek często do pieczenia używam wiśni albo borówek. Jeśli sięgam po borówki lub wiśnie to dodaję do nich także odrobinę mąki ziemniaczanej lub grysiku. Pomaga to w trakcie pieczenia ciasta zebrać wypływający z owoców sok w jedną całość.
Całość warto jest też posypać odrobiną cukru pudru, dla lepszego efektu smakowego 🙂
Lubisz jabłka? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami.
wygląda zjawiskowo!
Dziękuję. Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami
Ja także. Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam takie ciasta!
Wygląda bardzo smakowicie- klasyka sama w sobie 🙂 pozdrawiam i zapraszam do siebie na słodkie ciasta http://tagebuchpopolsku.blogspot.de
Uwielbiam ciasto z jabłuszkami!