W miniony weekend upiekłam dwa ciasta. Jednym z nich było ciasto Aniołek, a drugim biszkopt przełożony kremem czekoladowym. Mój mąż, który zawsze oblizuje wszystkie miski po kremie czekoladowym i uwielbia ciasta z czekoladą, o dziwo tym razem chętniej zajadał się ciastem Aniołek. Głównym tego powodem była ogromna ilość kremu budyniowego w tymże cieście 🙂
Ciasto Aniołek to blaty ciasta amoniakowego przełożone kremem budyniowym. Mimo, iż ciasto wydaje się być bardzo pracochłonne, robi się je w miarę sprawnie. Przygotowanie ciasta należy zacząć od zrobienia ciasta amoniakowego, które kolejno dzieli się na kilka części i każda z nich pieczona jest osobno. To jest chyba najbardziej czasochłonny element tego ciasta, gdyż trzeba czekać na upieczenie każdego z blatów ciasta. W czasie kiedy ciasto “siedzi” w piekarniku możemy zająć się czymś zupełnie innym, więc ta część procesu nie jest pracochłonna. Upieczone blaty ciasta należy wystudzić, po czym przełożyć je gorącym kremem budyniowym. Ciasto Aniołek polecam wszystkim tym, którzy lubią kremowe i nieprzesadnie słodkie ciasta. Przepis na ciasto Aniołek znajdziecie poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Aniołek.
Ciasto amoniakowe:
- 1 duże jajko
- 42 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
- 15 dkg kwaśnej śmietany
- 10 dkg masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego
- 1 łyżeczka amoniaku
- 10 dkg cukru kryształu
Krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 18 dkg gęstej śmietany
- 2 średniej wielkości jajka
- 10 dkg cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 18 dkg masła
- 8 dkg proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
Dodatkowo:
- 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji
Jak zrobić ciasto Aniołek.
Ciasto amoniakowe przygotowanie.
Do miski wsypać cukier kryształ, dodać miękką margarynę i ucierać razem przez 4-5 minut. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę, ekstrakt waniliowy, jajko, kwaśną śmietanę oraz amoniak. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z części rozwałkować, ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza prze 13-14 minut. Po upieczeniu każdy blat ciasta wystudzić.
Krem budyniowy przygotowanie.
Do garnka wlać 400 ml mleka, dodać cukier kryształ, masło oraz ekstrakt waniliowy. Zagotować. W międzyczasie w kubeczku wymieszać 200 ml mleka z kwaśną śmietaną, proszkiem budyniowym oraz jajkami. Kiedy składniki w garnku zaczynają się gotować, zalać budyń z kubeczka. Mieszając nieustannie doprowadzić budyń do zagotowania i kiedy zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały. Gotować przez 5 minut, mieszając cały czas. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i odrobinę wystudzić, jednak w momencie wykładania na ciasto powinien być nadal gorący.
Złożenie ciasta.
Każdy blat ciasta dokładnie pokryć kremem budyniowym, pozostawiając odrobinę kremu do pokrycia górnej części ciasta. Po wierzchu ciasto udekorować wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Aniołek.
Ciasto amoniakowe piekłam w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 18,5 na 28 centymetra. Przed włożeniem ciasta, formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta amoniakowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto amoniakowe jest dość luźne dlatego w trakcie wałkowania warto jest je podsypać odrobiną mąki, bądź rozwałkować je pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia.
Lubisz ciasta z kremem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Karpatkę.

Dodaj komentarz