Puszysty biszkopt przełożony kremem czekoladowym i truskawkami w galaretce to ciasto, którym rozpoczęłam długi weekend majowy. Ciasto to jest lekkie, obłędnie czekoladowe i po prostu pyszne. Podstawą tego ciasta jest biszkopt jasny, przygotowany z podstawowych tylko składników takich jak mąka, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Na biszkopt wyłożyłam krem czekoladowy na bazie proszku budyniowego czekoladowego, odrobiny kakao oraz śmietanki kremówki. Całość pokryta jest słodkimi truskawkami zanurzonymi w galaretce truskawkowej.
Truskawki, które wykorzystałam do tego ciasta zakupiłam w sklepie warzywnym i były to pierwsze w tym sezonie truskawki jakie kupiłam. Okazały się być bardzo słodkie oraz soczyste i w tym cieście sprawdziły się fenomenalnie. To ciasto truskawkowe polecam wam do kawki, a poniżej zostawiam przepis biszkopt z kremem czekoladowym i truskawkami. Smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na biszkopt z kremem czekoladowym i truskawkami.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka “L”
- 12 dkg cukru kryształu
- 12 dkg mąki pszennej typ 450
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem czekoladowy:
- 45 gr budyniu czekoladowego w proszku
- 20 gr ciemnego kakao
- 8 dkg cukru kryształu
- 500 ml mleka
- 200 ml śmietanki (36%)
- 50 ml wody
- 10 gr żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej (72 gr każde)
- 700 ml wrzącej wody
- 50 dkg truskawek

Jak zrobić biszkopt z kremem czekoladowym i truskawkami.
Do miski wbić jajka, dodać cukier kryształ i ubić na kremową, puszystą masę o niemalże jasnym kolorze – powinno to zająć około 8 minut. Do ubitych z cukrem jajek, małymi porcjami dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale w miarę szybko wmieszać mąkę do jajek, po czym wylać ciasto biszkoptowe do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 23-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.
Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać cukier kryształ i zagotować. W międzyczasie w kubku wymieszać proszek budyniowy z kakao i 200 ml mleka. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować, zalać budyń z kubka i mieszając nieustannie doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Garnek zdjąć z ognia, na budyniu ułożyć kawałek foli spożywczej i odstawić do wystygnięcia.
Do kubeczka wlać zimną wodę, wsypać żelatynę i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali. Wystudzony budyń włożyć do miski. Za pomocą miksera ubijać przez około minutę, po czym wlać płynną żelatynę i ubijać razem przez kilka sekund. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę. Ubitą śmietankę połączyć z budyniem znajdującym się w drugiej misce. Można to zrobić za pomocą łyżki bądź ręcznego ubijaka. Gotowy krem czekoladowy równomiernie rozprowadzić na biszkopcie, a następnie wstawić ciasto na 30 minut do lodówki, aby krem nieco zgęstniał.
Do miski wsypać galaretki, zalać wrzącą wodą, dokładnie rozmieszać i odstawić do stężenia. Oczyszczone z listków i szypułek truskawki przekroić na pół. Z lodówki wyjąć biszkopt, na kremie ułożyć truskawki, które polać tężejącą galaretką. Biszkopt ponownie wstawić do lodówki, tym razem na kilka godzin, aby galaretka dobrze stężała.

Warto wiedzieć robiąc biszkopt z kremem czekoladowym i truskawkami.
Jajka użyte do przygotowania ciasta biszkoptowego powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto piekłam w formie do pieczenia o wymiarach 24 na 32 centymetra.
Biszkopt po upieczeniu studzę, wyjmuję z formy, usuwam papier i ponownie wkładam go do blaszki, w której się piekł. Blaszkę tym razem przed włożeniem biszkoptu wykładam folią aluminiową. Dzięki temu, iż biszkopt jest w blasze do pieczenia, jest mi łatwiej na nim rozprowadzić zarówno krem jak i galaretkę.
Ciasto przed włożeniem do lodówki koniecznie należy przykryć folią spożywczą lub folią aluminiową. Zapobiegnie to przedostaniu się zapachów z lodówki do ciasta.
Lubisz ciasta z truskawkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Truskawkowy budyń jaglany.


Ależ pysznie wygląda. 🙂 na pewno wypróbuję jak tylko pojawią się moje pierwsze truskawki.