Jeśli lubicie barszcz czerwony i gotujecie go dość często to podejrzewam, iż robicie własnoręcznie zakwas z buraków.
Jeśli jednak tak nie jest i sięgacie po ten kupny to od dzisiaj się to zmienia i zaczynacie robić własny zakwas w domu.
Przygotowanie zakwasu buraczanego jest proste a smak tego domowego znacząco odbiega od smaku tego sklepowego.
Nie wspomnę już nawet o tym, iż w ogóle nie powinniście sięgać po barszcz z torebki. Jak dla mnie smakuje on bardzo sztucznie i na pewno nie burakami.
Zmobilizujcie się już teraz i zróbcie swój pierwszy zakwas. Na święta będziecie mieć już wprawę i podacie gościom prawdziwie domowy barszcz czerwony.
Nie wystarczy oczywiście tylko zakwas aby ugotować barszcz czerwony. Nadal potrzebujemy dodać buraki oraz dodatkowe warzywa. Natomiast zakwas buraczany bardzo podnosi smak barszczu i nadaje mu dodatkowego “kopa” smakowego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na zakwas buraczany.
- 1 kg buraczków ćwikłowych
- 2 litry przegotowanej letniej wody
- opcjonalnie: mała kromka chleba razowego wraz ze skórką
Jak zrobić zakwas z buraków.
Buraki obrać, umyć po czym pokroić na plastry. Przełożyć do glinianego naczynia.
Dodać letnią wodę (oraz chleb jeśli macie zamiar go użyć). Przykryć ścierką lub gazą i pozostawić na co najmniej dziesięć dni w temperaturze pokojowej. W jedenastym dniu wyjąć buraki a sam zakwas przelać przez gazę lub ścierkę. Zakwas wlać do butelki. Trzymać w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc zakwas z buraków.

Jeśli nie macie naczynia glinianego możecie użyć np. starej glinianej doniczki.
Po przelaniu do butelek zakwas można trzymać przez kilka dni w lodówce.
Ja dodatkowo mrożę zakwas. Wlewam go do małych plastikowych butelek i trzymam w zamrażalniku. W ten sposób mam go na odrobinę dłużej.
Buraczki po odlaniu z nich zakwasu należy wyrzucić.
Dla intensywniejszego smaku zakwasu należy zamiast tygodnia pozostawić buraki na kilka dni dłużej. Tydzień to takie minimum dla uzyskania zakwasu.
Do kiszenia dodać można liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek. Podniosą one znacząco smak zakwasu.
Lubisz dania z buraczków ćwikłowych? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki drożdżowe z burakiem ćwikłowym.
Zdrowo i pysznie 🙂