Tosty z awokado, boczkiem i jakiem to moja propozycja na proste i smaczne śniadanie.
Jak to mówią śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinno być zatem pożywne, zdrowe a przy tym smaczne.
Nie zawsze te trzy założenia jesteśmy w stanie spełnić bo jak wiadomo często pyszne śniadanie równa się niezdrowe śniadanie.
Nie tym razem 🙂
Tosty podawać możemy w różnej formie. Często tylko z dżemem, masłem, czy jako dodatek do dipów, jajecznicy a także innych dań.
Tym razem tosty złożyły się w kanapkę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na tosty z awokado.
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 1 dojrzałe awokado
- 4 plastry surowego boczku
- kilka listków świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu

Jak zrobić tosty z awokado.
Pieczywo tostowe włożyć do tostera bądź delikatnie zrumienić na patelni.
Boczek usmażyć. Najlepiej jest to zrobić to na średniej wielkości ogniu po to, aby boczek się dobrze się wytopił i był chrupiący. Może go także przygotować w piekarniku.
Jajka usmażyć. Ja zrobiłam jajka sadzone na patelni z nieprzywierającą powłoką, nie dodawałam zatem do ich smażenia żadnego tłuszczu. Co robimy to rozgrzewamy patelnię, potem średniej wielkości ogień i wybijamy jajka. Można je także posypać szczyptą soli oraz pieprzu. Smażymy jajka do momentu, aż zetnie nam się białko. Kiedy białko jest ścięte, jajka przewracamy na drugą stronę i smażymy przez około 30 sekund. Ja lubię kiedy żółtko jest nadal lejące, gdyż dzięki temu mamy dodatkowy sos w naszej kanapce.
Złożenie tostów: każdy z tostów delikatnie od strony wewnętrznej posmarować majonezem. Na pierwszy tost wyłożyć pokrojone w plastry awokado, plasterek boczku, jajko oraz kilka listków szpinaku. Przykryć drugim tostem od wewnątrz posmarowanym majonezem.

Warto wiedzieć robiąc tosty z boczkiem i awokado.
Użyłam pieczywa tostowego ale można użyć innego rodzaju pieczywa, nawet tego bez glutenu.
W trakcie tostowania nie spalmy naszych tostów. Powinny być chrupiące ale nie twarde jak skała.
Użyłam bardzo cienkich plastrów krojonego boczku. Plastry były dość długie.
Lubisz boczek? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Tartę francuską z kurczakiem
Dodaj komentarz