Biriani jest daniem kuchni indyjskiej. Danie robi się zapiekając na przemian ryż z mięsem i przyprawami. Z biriani możemy spotkać się w restauracjach indyjskich, gdzie do wyboru w karcie jest głównie ryż przygotowany w tenże sposób.
Odkąd po raz pierwszy spróbowałam tak przygotowanego ryżu, teraz za każdym razem kiedy zamawiam curry jest ono z dodatkiem ryżu biriani. Sam ryż ugotowany na wodzie smakuje dość nijako. W połączeniu z wyselekcjonowanymi przyprawami nabiera wyjątkowości.
Jeśli macie ochotę możecie przygotować w sposób poniżej przeze mnie opisany nie tylko ryż. Ja zamiast ryżu postawiłam na kalafior i podałam go tak jak podałabym ryż, czyli z mięsem. Sznycle czy szaszłyki będą tutaj jak znalazł.
Kalafior możecie także podać jako danie główne, bez dodatków. Jest na tyle sycący, że na pewno nikt nie pozostanie głodny 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kalafior biriani.
- 1 kg kalafiora
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 nasiona kardamonu
- 1/2 łyżeczki pudru mango
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 3 goździki
- 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
- 1 łyżeczka suszonej kolendry siewnej (mielona)
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu (mielony)
- szczypta szafranu
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 300 ml bulionu warzywnego
- 10 pomidorków koktajlowych

Jak zrobić kalafior biriani.
Kalafiora obrać z liści a następnie umyć. Pokroić na cztery części. Każdą z części zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Konsystencja po starciu na tarce będzie podobna do konsystencji ugotowanego kuskusu.
Na suchą patelnię wrzucić kardamon, liść laurowy, goździki, kolendrę i płatki chili. Prażyć na małym ogniu przez dziesięć sekund. Zwiększyć ognień i dodać olej kokosowy, imbir, kolendrę, pieprz, puder mango, szafran oraz utarty kalafior. Zwiększyć ogień do średniego. Kalafiora dusić przez dwie minuty, cały czas bardzo dokładnie mieszając.
Do duszącego się kalafiora wlać bulion warzywny i wrzucić pomidorki koktajlowe. Posolić. Smażyć przez kolejnych osiem minut, cały czas kontynuując mieszanie.
Podawać jako dodatek do mięs.

Warto wiedzieć robiąc kalafior biriani.
Do wykonania tego dania użyłam kilku przypraw z kuchni indyjskiej. Są one niezastąpione jeśli chcemy uzyskać efekt zbliżony do oryginału.
Jeśli chcemy aby danie miało ostrzejszy smak, zamiast suszonych płatków chili użyjmy świeżej papryczki.
Prażenie przypraw “na sucho” sprawi, iż wydobędziemy z nich intensywniejszy smak.
Lubisz dania z kalafiora? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placuszki z kalafiora z sosem serowym.
Apetycznie wygląda. 😉
Dziękuję 🙂