Domowa tortilla kukurydziana nie jest wcale taka trudna do zrobienia, ważne jednak aby sięgnąć po właściwe składniki, a podstawowym z nich jest masa harina. Masa harina to masa kukurydziana określa także mianem ciasta kukurydzianego, na bazie którego w domowych warunkach możemy przygotować tortillę. Chociaż nazywana jest meksykańską mąką kukurydzianą to nie jest to standardowa mąka kukurydziana, gdyż sposób jej wytworzenia jest inny. Robiona jest ona bowiem z ugotowanych ziaren kukurydzy, który po wysuszeniu są mielone. W domowych warunkach w momencie robienia ciasta, to tejże masy dodawana jest woda i tymże sposobem uzyskujemy ciasto na tortillę.
Placki tortilli, które robię tylko i wyłącznie z masa harina są małych rozmiarów, gdyż używam ich do taco. Większe tortille na ogół przygotowuję z mieszanki mąk i takie tortille wypełniam nadzieniem i roluję. Tortille kukurydziane nie zawierają glutenu, stąd też często są obecne w diecie bezglutenowej. Upieczone placki wykorzystać można nie tylko jako podstawę taco, są także idealne na śniadanie czy na kolację, podane ze świeżymi warzywami, wędliną czy serem. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na tortillę kukurydzianą i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tortillę kukurydzianą.
- 20 dkg masa harina
- 1/2 łyżeczka soli (płaska)
- 32 dkg gorącej wody

Jak zrobić tortillę kukurydzianą.
Do miski wsypać masa harina, sól i stopniowo dodając wodę mieszać przez 2-3 minuty, do dokładnego połączenia się składników. Ja cały proces wykonałam przy pomocą robota planetarnego z nakładką hak. Idealna masa na tortillę powinna mieć konsystencję podobną do tej jaką ma plastelina, po oderwaniu z niej kawałka i uformowaniu go w dłoniach ciasto nie powinno się do nich lepić, wręcz przeciwnie dłonie powinny być suche i niepokryte ciastem. Jeśli ciasto klei się do dłoni oznacza to, iż zawiera ono zbyt dużo wody i trzeba dosypać mąki. Takie ciasto po uformowaniu w placki będzie klejące i ciężko będzie z nim pracować, dlatego też ważne jest, aby wodę dodać stopniowo, gdyż mniejsza bądź większa jej ilość pozwoli uzyskać idealne ciasto na tortillę. Ja wykorzystam dokładnie całą ilość wody podaną przeze mnie w liście składników i według mnie ciasto z tą ilością wody było perfekcyjne.
Po połączeniu składników, ciasto na tortillę należy pozostawić w misce, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Kolejno, ciasto podzielić na kawałki o wadze około 3 dkg każdy. Kawałki ciasta formować w kulki o średnicy 4 centymetrów, układać pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia bądź foli i spłaszczać w maszynce do tortilli, wałkować bądź spłaszczać przy pomocy ciężkiego naczynia na przykład garnka. Po uformowaniu powinniśmy uzyskać placki tortilli o średnicy mniej więcej 12-u centymetrów. Na raz pracujemy nad jednym kawałkiem ciasta, pozostałe ciasto w tym czasie cały czas pozostaje pod przykryciem.
Patelnię żeliwną wstawić na ogień, bardzo dobrze rozgrzać i kiedy gorąca układać na niej placki tortilli. Piec przez 45-50 sekund z każdej ze stron, po czym wykładać je do miski bądź garnka wyłożonego ścierką kuchenną. Tortille owijać ścierką, a dodatkowo nakryć garnek pokrywką i odstawić na kilka minut. W czasie leżakowania tortille nadal się pieką, dlatego ten etap jest równie ważny. Tortille najlepsze do konsumpcji są zaraz po przygotowaniu, ale nie po zdjęciu z patelni, a poleżeniu w garnku.

Warto wiedzieć robiąc tortillę kukurydzianą.
Dla uzyskania ładnego koloru, do masy na tortillę dodać można mieloną kurkumę.
Jako, iż ciasto na tortillę robimy z dodatkiem gorącej wody należy uważać, aby się nie poparzyć. Jeśli nie mamy w domu robota planetarnego, to składniki połączyć można przy pomocy łyżki.
W zależności od tego do czego chcemy wykorzystać tortillę, możemy nadać jej kształt bądź pozostawić płaską. Tortille, które chcemy użyć jako bazę do taco formować można w piekarniku lub smażyć na oleju i potem formować.
Lubisz dania z tortillą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami.


Nigdy sama nie robiłam. Będę próbować twojego przepisu