Jeśli lubisz meksykańskie smaki to dobrze trafiłeś.
Sałatka meksykańska łączy w sobie kilka smaków. Meksyk reprezentuje głównie czerwona fasola i naczosy. Polskim akcentem jest sos czosnkowy 🙂
Od razu warto powiedzieć, iż jeśli nie jesteś fanem surowej cebuli czy czosnku ta sałatka niestety nie jest dla ciebie. Natomiast wszyscy pozostali, którym ani czosnek ani cebula nie przeszkadzają mogą śmiało już teraz brać się do robienia sałatki 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę meksykańską.
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 50 dkg mięsa mielonego drobiowego lub wołowego
- 1 duża cebula czerwona
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- puszka kukurydzy (34 dkg puszka, kukurydza 28,5 dkg)
- puszka fasoli czerwonej (40 dkg puszka, fasola 24 dkg)
- 20 dkg sera żółtego
- paczka naczosów
- 1 duża papryka czerwona
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 20 dkg jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę meksykańską.
Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać mięso mielone, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Smażyć na średnim ogniu przez co najmniej 15 minut. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu. Wystudzić.
Paprykę pokroić w paski. Włożyć na małą patelnię, dodać łyżkę oleju i smażyć na średnim ogniu przez 4- 5 minut. Podsmażoną paprykę zdjąć z ognia i wystudzić.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę.
Sałatę pokroić w średniej wielkości paski.
Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy.
Do miseczki przecisnąć przez praskę czosnek, dodać szczyptę soli oraz jogurt. Dokładnie wymieszać.
Z naczosów odłożyć kilka całych kawałków do dekoracji sałatki. Pozostałe naczosy pokruszyć.
Złożenie sałatki: sałata – cebula – papryka – mięso – kukurydza – fasola – sos – ser – naczosy.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc meksykańską sałatkę.
Użyłam naczosów o smaku naturalnym. Możecie użyć naczosów serowych lub o smaku chili.
Dodatkowo możecie także dodać 2-3 łyżki papryczek jalapenos. Sprawią, iż sałatka będzie naprawdę pikantna.
Użyłam średniej wielkości ząbków czosnku. Jeśli macie jeden a duży to też wystarczy.
Naczosy dodajcie do sałatki przed samym jej zaserwowaniem. Nie dodajcie ich z pozostałymi składnikami ani nie wkładajcie do lodówki gdyż zmiękną.
Ja zdecydowałam się na mięso z indyka. Nie lubię zapachu wieprzowego mięsa mielonego po usmażeniu a wołowego akurat nie dostałam w sklepie.
Ser żółty jaki dodałam do sałatki to ser Ementaler. Można go oczywiście zastąpić dowolnym serem żółtym.
Lubisz czerwoną fasolę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Quritto.
Dodaj komentarz