Masło czosnkowe
Domowe masło czosnkowe z dużą ilością czosnku oraz natką pietruszki, to pyszne smarowidło na pieczywo jak i dodatek do pieczonych warzyw a także mięs. Masło czosnkowe robię na bazie świeżego bądź smażonego czosnku. Do tego robionego na świeżym czosnku używam na ogół małą ilość czosnku, gdyż jego nadmiar nie jest wskazany dla żołądka. Inaczej ma się kwestia masła, które powstaje z wykorzystaniem czosnku smażonego, gdyż w takowym maśle czosnku znajduje się całkiem spora ilość.
Poniższy przepis jest na masło na bazie czosnku smażonego. Poza czosnkiem oraz masłem w tym smarowidle znajduje się także świeża natka pietruszki oraz szczypta soli. Po podsmażeniu czosnku na złoty kolor studzę go, po czym miksuję z natką oraz solę. Schładzam w lodówce i serwuję. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na domowe masło czosnkowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na masło czosnkowe.
- 120 g czosnku
- 120 g masła ghee
- duży pęczek natki pietruszki
- szczypta soli

Jak zrobić masło czosnkowe.
Do garnka włożyć masło ghee, dodać obrane ząbki czosnku i smażyć na małym ogniu przez 12-15 minut. Usmażony czosnek wystudzić. Natkę pietruszki drobno pokroić. W plastikowym pojemniku połączyć usmażony czosnek wraz z masłem, w którym się smażyło, pokrojoną natką pietruszki oraz szczyptę soli. Zmiksować przy pomocy ręcznego miksera. Masło wyłożyć do lodówki na 30 minut, aby nieco zgęstniało.

Warto wiedzieć robiąc masło czosnkowe.
Masło ghee zastąpić można masłem klarowanym. Nie sięgałabym po masło krowie ponieważ w czasie smażenia może się przypalić.
Lubisz smarowidła na pieczywo? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę kanapkową z pomidorów, nerkowca i bazylii.

