Dania wegańskie coraz częściej goszczą w mojej kuchni. Staram się eksperymentować zarówno z ciastami jak i z daniami wytrawnymi.
Jak Wam już raz wspominałam ciasta wegańskie dla mnie osobiście są dość trudne do upieczenia. To, że zastąpić trzeba jajka, masło etc. innymi składnikami pochodzenia wegańskiego, czasami może być wyzwaniem.
Jeśli chodzi o dania wytrawne to z nimi akurat nie mam najmniejszego problemu. W grę wchodzą różnego rodzaju warzywa, ser tofu, ziarna takie jak kasza czy ryż, orzechy, suszone owoce, mleko sojowe lub ryżowe. Jest w czym wybierać ale z wielu rzeczy oczywiście trzeba też zrezygnować.
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na wegański gulasz, którego podstawą są pieczarki i czarna fasola. Gulasz świetnie smakuje podany z chlebem ale możecie go także podać z ziemniakami, jako dodatek do dań mięsnych lub z jajkiem w koszulce (jeśli oczywiście nie jesteście weganami).
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na gulasz wegański.
- 15 dkg czarnej fasoli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 25 dkg pieczarek
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 liść laurowy
- natka pietruszki
- 1 duża żółta papryka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 300-350 ml wody
- 1 duża cebula
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
Jak zrobić wegański gulasz.
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do garnka wlać olej, dodać pokrojone na plastry pieczarki oraz drobno krojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, pomidora pokrojonego w kostkę, namoczoną fasolę, liścia laurowego, cukier brązowy, ocet z czerwonego wina, musztardę i sos Worcestershire. Wlać 250 ml wody i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały i dusić, od czasu do czasu mieszając i podlewając wedle potrzeby dodatkową wodą do momentu, w którym fasola zmięknie. Pod koniec gotowania dodać sól i posypać gulasz drobno krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc gulasz wegański.

Fasolę przed dodaniem do pozostałych składników możecie osobno podgotować przez godzinę.
Fasola czarna potrzebuje dość sporo czasu na ugotowanie, co najmniej dwie godziny.
Lubisz dania wegańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami.
Dodaj komentarz