Pieczone warzywa często goszczą na moim talerzu. Najwięcej jem ich oczywiście w sezonie letnim, gdyż wtedy to właśnie jest ich największy wybór.
Najszybsze i najłatwiejsze do przygotowania są oczywiście warzywa krojone, które wystarczy zazwyczaj posolić, oprószyć pieprzem i polać oliwą.
Zapiekane warzywa w takiej formie są jak znalazł jako dodatek obiadowy do mięs. Znam też osoby, które nie są wegetarianami a zajadają się samymi tylko warzywami, w ten to prosty sposób przygotowanymi.
Jeśli chcemy być bardziej kreatywni zamiast zapiekać warzywa w standardowy sposób przygotujmy coś specjalnego. Niewątpliwie warzywa nadziewane czy jak kto woli faszerowane, to już trochę bardziej zaawansowany poziom. Nie wystarczy tylko pokroić warzyw na kawałki, często trzeba przygotować do nich farsz i jeszcze tym farszem je wypełnić a do tego jak wiadomo nie każdy ma polot 🙂
Faszerowane warzywa nie potrzebują już żadnego dodatku, same sprawdzają się świetnie jako danie główne.
A jakie warzywa możemy faszerować? Pytanie niby proste ale odpowiedź już nie do końca. Na pewno nie damy rady nafaszerować każdego typu warzyw. Wybierać musimy takie warzywa, które po pierwsze mają odpowiednią wielkość, po drugie są dość miękkie w konsystencji. Najlepsze będą zatem: cukinia, pomidory, bakłażan, papryka, pieczarki czy ziemniaki.
Ja postawiłam tym razem na bakłażana. Bardzo lubię to warzywo w formie grillowanej. Idealny jest on także do sałatki, do musaki i oczywiście faszerowany.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na faszerowanego bakłażana.
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka soli
- 40 dkg krojonych pomidorów w puszcze
- 6 listków mięty
- 4 łyżki sera Gouda
- kilka płatków suszonej papryczki chili (może być świeże chili)

Jak zrobić faszerowanego bakłażana.
Bakłażany opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż i z każdej połowy delikatnie wyciągnąć miąższ. Każdą połowę natrzeć oliwą z oliwek.
Miąższ pokroić w dużą kostkę, włożyć na patelnię i dodać mięso mielone. Smażyć na małym ogniu przez dziesięć minut. Następnie dodać pomidory z puszki, przeciśnięty prze praskę czosnek, sól oraz pieprz, płatki chili i drobno krojone listki mięty. Dusić na małym ogniu przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy nadzienie jest już gotowe wyłożyć nim łódeczki bakłażana. Bakłażany układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut. Na 5 minut przed upływem czasu pieczenia, bakłażany posypać startym serem Gouda.

Warto wiedzieć robiąc faszerowanego bakłażana.
Ser Gouda zastąpić możemy dowolnym żółtym serem.
Nie użyłam za dużo czosnku, gdyż nie mogę go jeść ale jeśli jesteście fanami możecie zamiast jednego ząbka użyć dwóch bądź trzech.
Pomidory z puszki używamy wraz z sosem.
Lubisz bakłażan? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Śródziemnomorską sałatkę z bakłażana i ciecierzycy.
Dodaj komentarz